I dag starter statsforhandlingene

Publisert torsdag 05. april 2018 - Administrator

I dag starter statsforhandlingene
"Vårens vakreste eventyr" er dermed i gang, og det første kravet fra YS Stat er levert.

Lederne for de forskjellige sektorene i arbeidstakerorganisasjonen og statens personelldirektør under oppstarten av lønnsoppgjøret i dag.  Fra venstre: Forhandlingsleder Petter Aaslestad i Unio stat, statens personaldirektør Gisle Norheim, forhandlingsleder Egil Andre Aas i LO Stat, forhandlingsleder Anders Kvam i Akademikerne stat, og forhandlingsleder Pål Arnesen i YS Stat.

Foto: Liv Hilde Hansen, YS.

 

Pressemelding fra YS Stat

Tariffoppgjøret i staten:

Krever reallønnsvekst og pensjonsjustering

Kjøpekraften skal økes, og all lønn skal være pensjonsgivende. 

Det er blant kravene når YS Stat innleder tarifforhandlingene med staten torsdag. Forhandlingene med staten i årets hovedtariffoppgjør starter torsdag, og YS Stat har med seg krav om blant annet lønn og pensjon.

– Vårt viktigste krav når det gjelder pensjon, er at all lønn skal være pensjonsgivende. Det vil si at det skal beregnes pensjon av alt du tjener, også eventuelle tillegg. I dag er det en begrensning på dette når det gjelder tillegg utover regulativlønn, og dette finner vi urimelig, sier Pål N. Arnesen, leder i YS Stat. Denne begrensningen ble ikke berørt da partene ble enige om ny pensjonsordning for staten tidligere i år.

Når det gjelder økonomiske krav, understreker Arnesen at YS Stat i år forventer reallønnsvekst og økt kjøpekraft. – Vi ønsker fortsatt at lønnstillegg skal fordeles mellom et sentralt tillegg og lokale forhandlinger, sier Arnesen, som er optimistisk før forhandlingene. – Vi møter staten med stor forhandlingsvilje, og håper å komme til enighet uten mekling, sier YS Stat-lederen.

Følgende YS-forbund har medlemmer i staten: AVYO, Befalets Fellesorganisasjon, Delta, Skolelederforbundet, Norsk Tollerforbund, Parat, Personellforbundet, Skatteetatens landsforbund, Stafo og Kriminalomsorgens Yrkesforbund. Omlag 25 000 YS-medlemmer er omfattet av disse forhandlingene.

Tariffoppgjøret i staten har frist til 30. april kl. 24.00. Kommer partene ikke til enighet før fristen, går oppgjøret til mekling hos Riksmekleren.

 

Kontaktpersoner:

Pål N. Arnesen, leder YS Stat, tlf 91638608 

Vetle Daler, kommunikasjonsrådgiver, tlf 92405391

 

 Andre lenker:

Personellforbundets innspill til hovedtariffoppgjøret finner du her.

Du kan også finne mer på jegerstatsansatt.

Helle Stensbak, sjefsøkonom i YS har en påstand om at lønnsdannelsen er en av de viktigste arenaene man må være god på. Les innlegget hennes her "Slik blir vi verdensmester i økonomi"